Podcast Linkdump, Q1 2020

Nu we bijna allemaal netjes binnen zitten, kan ik mijn Podcast Linkdump weer onder het stof vandaan halen. Geen beter moment om uren aan audiocontent in te gaan halen nietwaar? Steun ondertussen ook de Kickstarter van mijn vriendin Bianca Toeps, voor de Engelse vertaling van haar boek, But You Don’t Look Autistic At All.

In willekeurige volgorde bevat mijn Podcast app tegenwoordig:

Conan O’Brien Needs A Friend

Conan O’Brien (Late Night, The Tonight Show, Conan) is één van mijn favoriete talkshow hosts, al sinds hij in de jaren ’90 ‘s avonds laat op NBC Super Channel te zien was. In deze podcast spreekt hij wekelijks met een komiek, schrijver of een ander celebrity-achtige persoonlijkheid, bijgestaan door zijn P.A. Sona en producer Matt (die hij tussendoor vol liefde continu tot de grond toe afbrandt).

Man Man Man, de Podcast

Al sinds de start luister ik met plezier naar deze drie mannen (of nou ja, mannen?) Zeker niet alleen voor mannen trouwens, hoewel de titel anders doet vermoeden. Ik heb helaas de try-out van hun theatershow gemist (vanwege in het buitenland zitten) maar mocht je ze ook nog eens in het echt mee kunnen maken: mis je kans niet om deze vaak humoristische, soms emotionele en op momenten bijna absurde podcast mee te maken.

Inside Conan: An Important Hollywood Podcast

De mensen achter de show Conan (tegenwoordig weggestopt op het kabelkanaal TBS, maar goed bekeken op YouTube) geven een inkijkje in het maken van de dagelijkse show en het reisprogramma Conan Without Borders. Hoe werkt het schrijfproces, wie verzint die idiote sketches en stunts, hoe spot je nieuwe standup komieken voor in de show en wat zijn oud-medewerkers gaan doen na hun werk bij Late Night, The Tonight Show en/of Conan?

D-Tales

Van de mannen achter D-Log al bijna 200 afleveringen lang een zeer fijne podcast vol informatie over Disney parken, films en series en Disney+, met een zeer goede poging tot actueel nieuws (maar vaak komt er dan toch weer een extra persbericht na het afronden van de opname) Speciale vermelding verdienen de specials, waarin o.a. totale tours van een bepaald park gegeven worden of een enorme lading aan tips en trucs gegeven wordt omtrent het boeken van een verblijf.

Abroad In Japan

De bekende YouTuber Chris Broad, van het gelijknamige kanaal Abroad In Japan, wisselt in deze podcast met (ex-DJ) Pete Donaldson tips uit over het op vakantie gaan naar of zelfs leven in Japan. Wat zijn de hotspots om te bezoeken, do’s en don’ts in de Japanse samenleving, wat moet je vooral eens gegeten en gedronken hebben en hoe kan je naar Japan verhuizen, de taal leren en er werk vinden?

Daily Kink

Als ik ‘s ochtends niet in de auto heb gezeten (want dan heb ik netjes de ochtendshow KINK Start met Michiel Veenstra opstaan via DAB+, ik kan het iedereen aanraden) word ik via deze podcast weer snel bijgepraat over het laatste muzieknieuws en de belangrijkste releases, van muziek die me ook daadwerkelijk boeit. Gebruik deze niet als audiobehang, want een gemiddelde Daily Kink is maar iets van 4 a 5 minuten.

Over Michiel Veenstra gesproken, mijn vorige podcastlijst stond redelijk vol met podcasts van zijn hand. Ondertussen heeft iemand anders de leiding in de klassement overgenomen, namelijk Podcastpersoonlijkheid (dat zeg ik niet, dat zegt Bob Willer van Mediacourant) Elger van der Wel. Daar gaan we:

Trust Nobody

En dan heb ik het over de Nederlandse editie (groene logo). Elger bespreekt samen met Nelleke (de andere helft van het bekende duo Nelger) en Mark (de Ceremoniemeester) de meest recente aflevering van het AVROTROS programma Wie Is De Mol? Alle opdrachten passeren uitgebreid de revue en worden aangevuld met analyses van Follow The Money en de Aluhoedjestheorieën.

Spoorcast

Alweer Elger, nu samen met Arno (die een rode O liet vallen en van de NOS naar de NS overstapte) en Arjan Spoormans. Ja echt. Een podcast over treinen in de breedste zin van het woord, in binnen- en buitenland, dienstregelingen, ontsporingen, techniek, maar ook de maandelijks terugkerende rubriek: De Conducteur Van De Maand.

De Telekids Generatie

Aangezien ik al Telekids keek toen het uit Luxemburg kwam met het RTL-V logo linksboven in beeld, inclusief alle ingekochte Amerikaanse en Canadese series die uitgezonden werden als je thuiskwam van school, via de komst van Carlo en de Buurvrouw, Spotlight en Pittige Tijden tot en met het 10 jarig jubileum en het afscheid, denk ik dat ik wel tot de Telekids Generatie behoor. En als jij dat van jezelf ook denkt, is dit de ideale podcast voor je.

En dan zit Elger ook nog in Rush Talk en iCulture.nl die ik hier niet bespreek, maar wel in mijn Podcast subscriptions staan.

Waveform: The MKBHD Podcast

YouTubers die een podcast starten, het is een trend. Marques Keith Brownlee, oftewel MKBHD is een bekende tech-Youtuber, die telefoons, laptops, auto’s en allerlei andere gadgets bespreekt, als het maar tech is. In de podcast geeft hij meer achtergrond bij het maken van die video’s, het ontvangen van ladingen aan dozen van te reviewen producten, de opbouw van zijn gloednieuwe en op het oog veel te grote studio en hoe hij gewapend met een iMac Pro in een hotel gaat zitten om verslag te doen van de zoveelste conferentie.

Bright Podcast

Weet je nog, Bright, dat magazine dat dan om de zoveel tijd op je deurmat viel? Eh, Bright, dat magazine dat ideaal op je iPad was te lezen? Nee? Oke, opa vertelt, maar Bright bestaat nog steeds, en is nu het techplatform van RTL (er was ooit nog een wekelijkse Bright televisieshow op RTL Z), met reviews op het YouTube kanaal en een wekelijkse podcast met technieuws. En voor de degenen die wel wisten waar ik het over had: ja, nog steeds met Erwin en Tonie.

En dan staat er nog meer tussen mijn subscriptions:

Curry & Van Inkel

Voor alle radiorukkers. Jeroen van Inkel ploegt met hulp van o. Adam Curry door de geschiedenis van deze legendarische radioshow.

VPRO Gids: Backspace

Terugkijken op de oude tijd van het klassieke internet in Nederland, over o.a. Ilse, CU2 en Marktplaats.

De Wie Is De Mol? Podcast

De officiele podcast van NPO 1 en AVROTROS. Verwacht geen hints en theorieen, maar wel informatie over het voorbereiden en maken van het programma.

The Ron Burgundy Podcast

Ron Burgundy is het personage dat Will Ferrell speelde in de Anchorman films. Hij is in dat karakter blijven hangen en maakt nu deze vaak totaal absurde podcast.

Fake Doctors, Real Friends with Zach and Donald

Hoofdrolspelers Zach Braff en Donald Faison kijken met andere collega’s terug op alle afleveringen van Scrubs.

Algoed, hopelijk genoeg luisterplezier om deze tijd door te komen. Ga er lekker voor zitten, open een Corona-biertje en lekker blijven luisteren!